Orimliga hyreshöjningar och allmännyttan som blivit egennytta.

Hyresgäster i olika delar av Uppsala som Kvarngärdet eller Gränby utsätts eller hotas nu av extrema hyreshöjningar på mellan 45 – 60 procent.

Bakgrunden till detta är att de fastigheter som byggdes i Sverige under 60- och 70-talet är i behov av stora renoveringar. Det gäller främst de som hör till de som brukar stoppas in under begreppet miljonprogram (1965 – 1974). Det handlar om stora kostnader på många miljarder. Renoveringar av villor subventioneras genom Rotavdraget men för hyresrätter finns inte något sådant stöd. Den regering som nu leder landet vill inte bidra till kostnaden med ett öre. Istället hamnar kostnaden helt hos de nuvarande hyresgästerna. Det är inte rimligt.

De orimliga hyreshöjningarna har också att göra med en ny lag: Allbolagen (Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag 2010:879) från 1 januari 2011. Enligt Boverket innebär denna nya lag bl.a. att ”bolagen ska driva verksamheten enligt affärsmässiga principer med normala avkastningskrav.” Att den principen krockar med hyresgästernas intressen av rimliga hyreshöjningar tycker jag verkar helt naturligt. Visserligen har man också infört en ny skyddsregel mot kraftiga hyreshöjningar – den s.k. trappningsregeln. Boverket skriver om den regeln att:

–          Det återstår att se vad hyresnämnderna kommer att bedöma som väsentligt högre hyra men om det närmar sig tio procent så är det troligen en väsentlig höjning.

Men denna begränsning gäller inte för det privatägda fastighetsbolaget Stena fastigheter. Trots motstånd från hyresgäster och hyresgästförening blev hyresnämndens beslut att acceptera hyreshöjningarna för de boende i Stena fastigheters lägenheter i Kvarngärdet på uppemot 60-procent . Där gäller definitivt”affärsmässigheten” som princip.

Och det stämmer också med den bedömning som tidigare gjorts av de två forskarna vid KTH Lind och Lundström om att

–          Sverige de senaste två decennierna successivt har kommit att bli en av de mest liberala marknadsstyrda bostadsmarknaderna i västvärlden; inblandning från staten sker i betydligt lägre grad i Sverige än i Storbritannien och i USA – marknadsliberalismens hemland .

De extrema hyreshöjningar som redan drabbat boende i Kvarngärdet och är på gång i Gränby är verkligen dubbelt orättvisa. Först har man i alltför många år eftersatt underhållet och sen klipper man till med ”affärsmässiga” hyreshöjningar. Det rimliga om man gör renoveringar som ska hålla i femtio år vore istället att kostnaderna också slogs ut på lång tid för hyresgästerna. Dessutom verkar hyresgästerna knappt ha haft något inflytande alls över innehållet i renoveringarna. När nästan 100 hyresgäster samlades till ett möte om Rikshems (f.d. Dombron) bostäder i Gränby den 17 januari var detta en fråga som kom upp. Folk undrade t.ex. varför alla lägenheter får parkettgolv i sovrummen. Representanten för Rikshem Tony Bjuhr ville enligt en artikel i UNT från mötet inte ens tala om hur stora de faktiska renoveringskostnaderna var för området. Rikshem som ägs av 4:e AP-fonden och AMF tyckas också följa ”affärsmässiga”  principer.

Eva Byegård från Hyresgästföreningen menade att Rikshem vill tvinga bort dem som nu bor i Gränby  och byta ut hyresgästerna. Den aspekten tas också upp av diakoner som arbetar inom Svenska kyrkan i Uppsala. I ett brev till kommunfullmäktiges ordförande Fredrik Ahlstedt från den 7 mars uttrycker de sin oro över segregeringen och undrar:

–          Vilka åtgärder tänker kommunen vidta för att bostadsområdena i centrala delar av staden även i framtiden kan bebos av alla grupper av människor, även dom med små tillgångar?

Naturligtvis är många hyresgäster också både kritiska, upprörda och oroliga. Mer än 900 namn har samlats in på protestlistor. Även Occupy Uppsala har engagerat sig i frågan och kommer ordna ett protestmöte på Stora torget lördag den 31 mars från kl. 12

Bloggat: Allt åt alla, Svensson

Media: Uppsala Fria

intressant

PS: Ovanstående skrevs i mars 2012. Nu ser jag att samma utveckling som är på gång även i Göteborg kommenteras i GP.

 

Flygblad från Occupy Uppsala:

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Heder åt Jonas Sjöstedt! | PEPPRAT RÖDGRÖNT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: