Det stinker om guldet – men det finns alternativ.

I en tid när det ekonomiska systemet krisar är det kanske inte så konstigt att det rapporteras på nyheterna att guld är dyrare än någonsin. Men det finns en annan sida av guldet än bara dess pris. Det måste tas fram och förädlas. Och när det görs bara för att uppnå maximal vinst, så innebär det också att det sker utan hänsyn till vår jord eller andra människors rättigheter och hälsa.

Just nu är Greg Valerio, grundaren av CRED Jewelry (ett företag som tycks ha andra mål än bara maximal vinst till varje pris) i Sverige.  På Rapport  fredag den 9 november berättade han om  hur utvinningen av guld ofta orsakar svåra miljöskador och mänskligt lidande. Han tog som exempel att en guldring på 18 karat (75 procent guld) orsakar ungefär tre ton giftigt avfall (vad jag förstått handlar det främst om kvicksilver och cyanid). Valerio berättade också att guld som köps från Indien kommer via Dubai som använt sig av en mängd små företag i Afrika med barnarbete och usla förhållanden. Han ville uppnå det man brukar kalla Fairtrade och förmå försäljarna av guld i Sverige att öppet redovisa varifrån de får sitt guld, för att på det sättet få bort förstörelse av vår jord och utnyttjandet av människor.

I ett pressmeddelande från Svenska kyrkan om guldets baksida kan man bland annat läsa att:

Många av de smycken som säljs på Albrekts Guld, Guldfynd och Hallbergs guld är tillverkade i en frizon i Bombay där man riskerar avsked om man engagerar sig fackligt. Anställningsvillkoren är osäkra och i praktiken har de anställda ingen möjlighet att klaga eller verka för förbättringar.”

När Bengt Warborn sortimentchef på Iduna i Rapportinslaget blir tillfrågad om varför de inte vill redovisa varifrån deras guld kommer säger han:

Ja, det är en konkurrensfråga. Vi kanske inte vill att våra konkurrenter ska veta exakt med vilka leverantörer vi arbetar.”

Gifter, miljöförstöring, usla arbetsförhållanden och barnarbete, det är inte intressant. Konkurrensen kommer först och över allt annat. Konkurrensen för att tjäna så mycket som möjligt.

Kan själen hos de vidrigaste sidorna av kapitalismen uttryckas tydligare?

Den som vill läsa mer grundligt om dessa frågor kan ladda ner en rapport från Swedwatch.

intressant

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Detta är mycket viktiga frågor som kommer upp i rapporten och jag hoppas att alla börjar ställa krav på industrin men även blir mer medvetna om att ta eget ansvar. Jag är smed och tillverkar smycken och vigselringar av etsikt framställt Fair Trade certifierat guld. Jag erkänna att jag är rätt ensam i branschen i Sverige men nu kommer förhoppningsvis fler att jobba på liknande sätt.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: