Zombie-spöket John Bauer-koncernen

Inom en del områden känns det emellanåt hopplöst att fortsätta argumentera. Inte därför att argumenten inte håller och motsägs av verkligheten, utan tvärtom därför att de bara blir tyngre och tyngre, ständigt bekräftas och borde räcka. Men ska de någonsin nå fram? Ett sådant område är frågan om vinst inom skolan. För fyra år sedan samlade för övrigt jag en del argument och motargument i detta ämne i en blogg. De står sig, men kan (dessutom) kompletteras….

Nu läser jag åter om skolkoncernen John Bauer i tidningarna. Den återkommer nu som en sorts zombie-spöke. För sju år sedan gjorde jag en genomgång av John Bauer-koncernens historia som kanske fortfarande kan vara intressant för att få en bakgrund. Det var ju nämligen så att i början av juni 2013 gick JB-koncernen i konkurs. 11 000 elever och 1000 lärare blev av med skola och arbetsplats. Då var det kommunernas uppgift att för de 36 skolorna ta över ansvaret och lösa problemet under sommaren. Sex av de skolor som las ner av JB togs över av Stadsmissionens skolstiftelse, bland annat här i Uppsala. Det är en skolstiftelse som är ickereligiös och politiskt obunden. Dessutom driver den sina skolor utan vinstuttag.

JB-koncernen däremot sög ut allt de kunde innan de gick i konkurs och överlämnade allt i kaos:

  • Mellan 2005 och 2008 tog ägarna ut 190 miljoner till sig själva.
  • 2008 sålde ägarna bolaget till det danska riskkapitalbolaget Axcel för 675 miljoner.
  • under åren 2009, 2010 och 2011 tog JB varje år ut i snitt 76 miljoner.

Jag avslutade bloggen om JB-koncernen 2013 med orden: ”Räcker det inte nu?”

Uppenbarligen gör det inte det, för nu läser jag i tidningen att även konkursboet fortsätter att spöka. De kräver olika kommuner på ersättning för att de anser att skolpengen är för låg. Ordföranden i utbildningsutskottet i Malmö socialdemokraten Gunilla Svantorp skriver bra om detta i Dagens Samhälle. I Malmö vill JB:s konkursbo ha ut 3,4 miljoner i ersättning. Kommunen vägrar (självklart kan man tycka) och Svantorp skriver med en välfunnen formulering att Zombiekoncerner hör inte hemma i skolans värld”.

Hur en sådan vidrig skolmarodör lyckades med att anta ett namn från den fina bildkonstnären John Bauer är en annan av vår tids märkliga fenomen.

Bauer

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: