Julen och Jesus

Snart har vi passerat årets mörkaste dag. midvintersolOch om ytterligare några dagar har vi tidpunkten för den gamla hedniska midvinterfesten. Det som vi kallar jul. Själva ordet ”jul” för denna fest är tydligen både gammalt (spårat åtminstone till 900-talet) och okänt till sitt ursprung. I alla fall har man firat jul vid denna tid långt innan kristendomen.

Även om det nu – som Tage Danielsson påpekar i sin klassiska julsaga om Karl-Bertil Jonsson – kan kännas länge sedan som julen firades till minne av Jesus födelse, så var det under århundraden ett dominerande inslag i julfirandet

Med kristendomens intåg blandades traditionerna. Den hedniska midvinterfesten blev kristendomens fest. Så har det skett och sker ofta i historien. Med lite trixande med tiden så blev det så att julen inföll och firades till minne av Jesusbarnet. Någon gång på 300-talet bestämde den kristna kyrkan att firandet av Jesus födelse skulle ske den 25 december.

josefus

Josefus

I Sverige är det ju ofta så att vi firar aftnarna vid olika högtider, alltså dagen innan själva dagen. Men det kanske också har att göra med att den religiösa sidan av julfirandet har trängts tillbaka av andra starkare krafter, främst kommersen, i vårt land. Men oavsett hur det ligger till med den saken så är det tydligen inte heller så sannolikt att Jesusbarnet föddes denna dag år noll eller ens denna tid på året. Den tron grundas ju på evangelierna som är skrivna mer än 70 år efter Jesus. Annars är det tydligen ganska tunt med historiska källor. De som brukar nämnas som källor till Jesus existens är den judiske historikerna Flavius Josefus (c:a 37 – 100 e.Kr) och den romerske historikern och senatorn Tacitus (c:a 56 – 120 e.Kr.) Men äktheten i deras verk har också ifrågasatts.

Tacitus

Tacitus

Om någon läsare har studerat detta mera så tar jag gärna del av de kunskaperna.

Det är alltså mycket (ja kanske det mesta) som vi INTE vet om Jesus. Inte heller var Jesus föddes tycks stämma enligt forskningen. Den kristna legenden säger att han föddes i Betlehem. Men tydligen föddes Jesus inte i Betlehem utan i Nasaret som idag är den största arabiska staden i staten Israel och har ungefär 30 kyrkor och kloster så väl som moskéer och mycket gamla synagogor.

Enligt Bibeln blev barnet Jesus och hans föräldrar ganska snabbt efter hans födelse flyktingar i Egypten för att undkomma Herodes. Detta är en sak som påpekas emellanåt av godhjärtade kristna. Man kanske skulle kunna förvänta sig att de mindre godhjärtade politiker som kallar sig för kristna begrundade det oftare: ”Jag var främling och ni tog emot mig” sa Jesus i Matt. 25.

Häromåret publicerats för övrigt en bild

Den verklige Jesus?

Den verklige Jesus?

på ungefär hur denne Jesus borde ha sett ut, grundat på aktuell forskning. Även här kan vi ju se att de bilder som människor i Europa skapat av den mytiske Jesus mer uttrycker deras egen värld än hur en eventuell Jesus såg ut.

Att veta vem den historiska Jesus var eller vad han stod för tycks inte heller så lätt. I likhet med många icke levande men upphöjda personer så finns det även när det gäller Jesus många olika sätt att tolka hans budskap. Och när det gäller en person som inspirerat rörelser sedan snart 2000 år så förstår man ju att möjligheterna till olika tolkningar varit och är enorma.

Enligt den amerikanske forskaren Marcus Borg avrättades Jesus som en politisk rebell. Och det finns ju något klart radikalt och upproriskt över en människa som säger att ”det är lättare för en kamel att komma in genom ett nålsöga, än för den som är rik att komma in i Guds rike” (Matteus 19:24) eller som driver ut månglare ur templet (Lukas 19:45). Medlemmarna i de första kristna församlingarna i Romarriket bestod också av slavar, fattiga och hantverkare. Detta beskrivs för övrigt fint i Vibeke Olssons romansvit om Romarriket.  Men efterhand växte denna kyrka i styrka och makt. Då kunde man också  börja betala sina ”funktionärer” allt bättre. Man fick allt mindre problem med att se de rika passera in i Guds rike eller ha några problem med att låta prästerskapet berika sig. Det är en utveckling som för övrigt mycket påminner om utvecklingen inom arbetarrörelsens två stora grenar.

För övrigt anser jag att religiös eller annan typ av tro ska vara en privatsak helt skild från staten. När det gäller sekulariseringen återstår ännu en del att göra även i vårt land. Men det kanske blir ämnet för någon annan bloggtext.

Intressant?

Läs andra bloggar om jul, Jesus

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Ingrid Sillen

   /  22 december, 2016

  Ja det är intressant hur olika traditioner länkas ihop med varandra och att mycket av det vi idag förknippar med julen inte alls har med den kristna högtiden att göra. I engelskspråkiga länder heter det ju Christmas, tydligt förknippat med kristendom medan vårt ord jul inte alls har en religiös innebörd.
  Pratade igår med en kvinna från Syrien just om hur vi mixat traditioner från olika håll. Och hon menade att trots att hon är muslim gillar hon och hennes familj att fira jul. I Syrien firade även kristna Eid med sina muslimska vänner. Fester som fester menade hon och sa att så är det inte i andra länder i den regionen.

  Gilla

  Svara
 2. Hans Hjälte

   /  22 december, 2016

  Uppenbart är de så kallade fyra (fem?) evangelierna ett hopkok på olika religiösa traditioner och ger ingen korrekt bild av någon religionsstiftare. Den som stiftade religionen kristendomen är väl snarast den romerska medborgaren – och lärde juden – Paulus.
  De samtliga de texter/brev Paulus skrev- var av de flesta säkerligen är skriven av honom själv – skrevs betydligt tidigare en evangelierna – alltså under den tid som Jesusgestalten skulle ha levt, eller just nyligen dött. Ändå ger inte Paulus någon bild av denne som på något sätt bekräftar evangeliernas bild av Jesus.
  Paulus ger definitivt ingen ledtrådar till någon radikal upprorsman mot romarna. Paulus Kristusfigur är väl snarare en lärd jude som levde betydligt tidigare än Paulus själv. Däremot fanns det säkerligen radikala upproriska judar under denna tid som protesterade mot romarna och därför dödades eller dömdes till hårda straff. Kanske någon av dem till och med hette Jesus, men det är inget som går att belägga med historiska källor.
  Den som vill läsa en kritisk granskning av Jesusmyten kan jag hänvisa till Roger Viklunds bok ” Den Jesus som aldrig funnits”, med underrubriken ”En kritisk granskning av Bibelns Jesus och kristendomens uppkomst.”
  Viklund visar att det däremot finns många likheter mellan Bibelns Jesusgestalt och kännetecken som myterna har försett andra religionsstiftare med.
  Jesus har väl också många likheter med Jultomten, helt enkelt en fantasifigur som numera motiveras människor att fira midvinterståndet. En gammal hednisk tradition.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: