Ska vi vara ”glada över det”?

Vår statsminister har varit ute och rest. Det blev en snabbvisit till Brasilien. Han kramade om några barnhemsbarn. Det blev några fina bilder. Och jag är verkligen inte ironisk. De såg fina ut, han och barnen, och jag tror verkligen att Stefan Löfven var berörd.

Men nu var ju inte det syftet med resan. Inte heller var syftet att byta tankar om kampen för rättvisa och fred tillsammans med en socialdemokratisk kollega som president Dilma Roussef. Nej syftet var att göra affärer. Och det är sådana affärer som åtminstone för mig ligger mycket långt bort från att krama små barn. Det handlade om vapenaffärer. Brasilien ska nu köpa 36 Jas Gripen från SAAB för 40 miljarder svenska kronor. På TV ser jag Stefan Löfven få frågan om hur vi ska se på den här affären. Han säger då:

Det är klart att det är bra…det är klart att vi ska vara glada.

På det följer inte några följdfrågor. Och man får känslan av att det verkligen vore dumt att ifrågasätta en sådan jätteaffär. Men jag har svårt att dela glädjen.

Som utomstående betraktare är det svårt att förstå nyttan av dessa stridsflygplan för Brasilien. I modern tid har försvarsmakten där mest använts mot det egna folket. 1964 tog militärerna makten genom en kupp. De behöll sedan makten ända till 1985 då val åter hölls.

Om man tycker att all försäljning är bra oavsett vad som säljs, om man tycker att all produktion är bra oavsett vad som produceras, om man tycker att vad vi jobbar med är oviktigt så länge vi har jobb, om man tycker att vi inte har nog med vapen i världen eller andra behov att möta med investeringar, arbetskraft och modern teknik, ja då är det naturligtvis alldeles utmärkt.

Men att ifrågasätta den militära logiken känns numera lika svårt som viktigt. Och att ifrågasätta en sådan här vapenaffär innebär ju att man inte bara ifrågasätter vapenexport till diktaturer, det innebär att man ifrågasätter vapenproduktionen som sådan.

Apropå ifrågasättande av vapnen så såg jag en mycket intressant artikel av Tomas Widén med förslag till upplösning av krigsmakten och införande av värnplikt i form av ett ickevåldsförsvar i senaste numret av den alltid lika intressanta tidskriften Röda Rummet.

PS: Dagen efter att jag skrivit detta ser jag att Peter Wallensteen (forskare i freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet) och andra forskare säger till SR att antalet krig i världen ökade under 2014 och var minst tio. Världen har inte sett så många krig på över tio år. Behövs det fler vapen?

Intressant?

Media:  SR, SvD, DN

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: