Seger för de tåganställda!

I januari 2012 skrev jag på denna blogg:

Att det blivit något i grunden fel med det sätt som de svenska järnvägarna organiseras på har allt fler människor fått uppleva i praktiken. Idag kommer vart fjärde tåg för sent och Sverige har Europas mest avreglerade järnväg. Till och med den gamle moderatledaren Adelsohn insåg en del av detta och avgick under 2011 från sitt uppdrag som styrelseordförande i SJ. Han sa då bland annat: ”Konkurrens på järnvägen under de omständigheter som råder fungerar inte..”

Ständigt ser vi nya exempel på det sorgliga tågeländet och de tragikomiska bortförklaringarna från de höga cheferna. Här i Uppsala är det extra eländigt just nu på grund av ”spårfel”. Och i södra Sverige kan vi se hur kombinationen av klena satsningar, utförsäljningar till lägstbjudande och avregleringen leder till att både resenärer och de som arbetar på och med tågen drabbas.
Den franska multinationella koncernen Veolia vann upphandlingen av Öresundstrafiken genom att lägga ett bud som var 53 miljoner lägre än närmsta konkurrent. För att få lönsamhet i denna alltför snålt bekostade verksamhet vill företaget säga upp 252 anställda tågvärdar och lokförare. 160 av dem erbjuds sedan återanställning på deltid. Antalet heltidsanställda kommer att minska från 405 nu till 173 om Veolia vinner denna strid.
Det är lätt att förstå vikten av rätten till heltidstjänster. Alltför många och allt fler tvingas idag till olika sorters osäkra anställningar eller deltider. ”Järnvägsföretag” av Veolias typ har också effektivt minskat all möjlig sympati för dessa gamar inom det som tidigare var vår gemensamma och välorganiserade järnväg. Därför är det inte heller konstigt att av drygt 2000 personer i Blekinge, Skåne och Hallands län som SIFO frågat så stöder 59 procent Seko i denna konflikt medan Veolia bara stöds av 7 procent. Ännu fler – 79 procent – säger sig också tycka om att Seko strejkar för att begränsa deltids- och timanställningar.
En seger för de tåganställda är mycket viktig inte bara för dem. Det kommer att ha betydelse även för andra grupper på den svenska arbetsmarknaden, liksom kampen för den gemensamma välfärden.

Media: Dagens Arena,

Intressant?

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. SEKO:s strejk är allas strejk | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: