Landstingets försäljning av Ulleråker – en bra affär för vem?

Så blev det då klart att landstinget säljer Ulleråkersområdet i Uppsala.

Köpare är Uppsala kommun och priset är 1,8 miljarder kr.

billigt boende i Uppsala

Sedan landstinget avslutade sin verksamhet i området har byggnaderna stått oanvända i över tio år. Att det verkligen behövs bostäder i Uppsala vet alla. Så då är väl allt frid och fröjd, eller..?

Naturligtvis är det bra att det byggs nya bostäder. Men dels finns det stor anledning att vara mycket orolig för hur naturen skyddas i detta speciella område nära Fyrisån. Det nuvarande politiska styret har ju på olika områden inte visat någon större känslighet i dessa frågor. Jag tänker på sådant som accepterandet av privat flygplats på Ärna eller förslaget om bilbro över Fyrisån och naturreservatet Årike Fyris.

Men jag har en annan fundering.

Landstinget har ju inte låtit området och dess byggnader stå och förfalla i mer än tio på grund av slöhet eller förbiseende. Det har varit en medveten politik. När en grupp ungdomar i april 2010 ockuperade kvarteret Kajan – barn- och ungdomspsykiatrins tidigare lokaler där elen stod på och lamporna lyste när ockupanterna klev in – kunde man läsa i lokaltidningen UNT att landstinget ”helt enkelt tjänar på att vänta medan priserna stiger

Landstingets tidigare förvaltnings­direktör Tommy Lenberg uttryckte det så här:

Det blir en bättre affär. En snabb femtiolapp är sämre än en långsam hundring.

Landstingsrådet Erik Weiman (m) uttrycker det på ett liknande sätt på sin egen blogg:

Det landstinget alltså har gjort sedan 2008 är att bearbeta möjligheterna att utveckla Ulleråker, och därefter värderat vad ett färdigutvecklat bostadsområde skulle vara värt.

Landstinget har alltså avvaktat med att sälja för att vara säker på att göra en bra affär. Det har landstinget nu uppenbarligen gjort. Och det är en bra affär som kommer länets skattebetalare till godo.

En bra affär för oss skattebetalare säger landstingsrådet Weiman. Men kommunen som köper utgörs ju också av skattebetalare. I motsvarande grad som det är en bra affär (=ett högt pris) för landstinget så måste det väl innebära en sämre affär för kommunen? Så vem vinner och vem förlorar? Kommunen behöver ta lån för att klara av att betala de 1,8 miljarderna men kommunalrådet Fredrik Ahlstedt säger att man räknar med att gå ”plus minus noll” genom att sälja byggrätter.

Men om byggrätterna blir dyrare än de annars varit så vill väl de som bygger också ha ännu mer? Så vem får betala för kalaset? Jag tycker att det sannolika verkar vara att de som kommer att få betala för denna spekulation från landstingets sida är de hyresgäster och bostadsrättsinnehavare som kommer att flytta till Ulleråker i ett växande och allt trängre Uppsala. Det kommer samtidigt innebära att ännu fler människor stängs ute från möjligheten att hitta någonstans att bo som de har råd med.

Så det verkar vara en hel del människor som detta i alla fall inte var någon bra affär för.

Uppsala

Intressant?

Bloggat: Jannes nya blogg

Läs andra bloggar om bostäder

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Alltid samma hopplöst inskränkta sneglande på den ”egna” budgeten – i det här fallet landstingets.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: