En seger för Ojnareskogen.

Att ha bra argument är viktigt. Till exempel tunga miljöskäl. Men ofta räcker inte det. Att ha lagen på sin sida är naturligtvis också bra. Men inte ens det räcker alltid. Då kan direkta aktioner vara ett verksamt medel. Det kan till exempel vara olika typer av fredligt civilt motstånd. Almarna i Stockholms Kungsträdgården är här det klassiska exemplet. De skulle ju bort. Men ett fredligt folkligt motstånd stoppade detta och Almarna är fortfarande kvar.

De senaste dagarna har aktivister och miljökämpar försvarat Ojnareskogen på Gotland mot avverkning.  Företaget Nordkalk ville påbörja kalkbrytning här.

Kampen ledde till att entreprenören Mellanskog som skött avverkningen åt Nordkalk bestämde sig för att avbryta arbetet. Nu har länsstyrelsen på Gotland dessutom förbjudit Nordkalk att tillsvidare fortsätta sin avverkning.

Även om saken inte är definitivt avgjord så är det en seger för aktivisterna. Den person som man bär bort på bilden här är enligt den som sände mig bilden ”den som under alla år hållt reda på ALLA yttranden och dokument för föreningen Bevara Ojnareskogen!

Direkta aktioner kan som sagt vara verksamma medel. Men inte heller de lyckas alltid. Men när jag ser den här bilden så tror jag att jag förstår varför Ojnareskogens försvarare lyckades.

Bloggar: Supermiljöbloggen, Ojnareskogen, Ojnare

Media: SvD, Aftonbladet, DN

Intressant?

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Visst blir man lycklig av den bilden, mitt i bedrövelsen. Jag har lagt ut bilden på fb med kommentaren: Tänk om alla 40-talister hade den tågan i stället för att sitta i sina villor och gnälla över pensionärsskatten! 🙂

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: