Nationaldagen i Uppsala 2012

Sedan 1916 kallades den 6 juni för ”Svenska Flaggans Dag”. År 1983 blev det officiell nationaldag och år 2005 blev det en arbetsfri helgdag. Istället förlorade vi annandag pingst som arbetsfri helgdag, vilket var en vinst för dem som ser arbete som livets mening. Antalet årsarbetsdagar ökade nämligen eftersom annandag pingst alltid var på en måndag medan däremot 6 juni kan infalla på en lördag eller söndag.

Det brukar sägas att ”Svenska Flaggans dag” firades till minne av att Gustav Vasa blev kung (den siste kung som valdes f.ö.) över Sverige 6 juni 1523. En annan anledning brukar sägas vara att regeringsformen från 1809 undertecknades 6 juni.

Det finns t.o.m. en Rikskommitté för Sveriges nationaldag, med en styrelse bestående av diverse höjdare från organisationssverige. Rikskommittén säger på sin hemsida att den finns till ”för att främja intresset och respekten för nationaldagen och den svenska flaggan.” Samtidigt säger man frikostigt att ”Hur man väljer att fira nationaldagen är upp till var och en.”

Jag tror inte att nationaldagen engagerar så många människor i Sverige. Det beror på flera saker. Bland annat att Sveriges historia inte handlat om kamp för att upprätta en egen nation så som i t.ex. i Norge eller Finland. Jag tror inte heller att varken Gustav Vasa eller regeringsformen från 1809 uppväcker något större engagemang hos de flesta. Dessutom har nog midsommarafton mycket mer av ”nationaldag” över sig än den 6 juni. Men lediga är vi i alla fall och fria att välja vad vi vill göra.

En tragisk sak då är att dagen utnyttjas av nazistiska eller högerextrema grupper till olika osmakliga manifestationer. En positiv manifestation för mångfald och mot rasism ordnas däremot här i Uppsala av Nätverket Antirasister i Uppsala län. Man har också en facebookgrupp.

Man tågar från Slottsbacken kl 13 till Stora torget där man har en fest för mångfald till musik av bandet Morfis Bixur.

Intressant

Uppsala

Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Liv Hahne

   /  3 juni, 2012

  Strutsen stoppar inte huvudet i sanden det är en myt. Det finns många myter.
  Liv Hahne

  Gilla

  Svara
 2. Tack för påpekandet Liv Hahne. En vän upplyste mig också om samma sak häromdagen. Även om det är bra att bli av med en myt så tänkte jag nog bilden mer som just en bild/metafor. Ditt påpekande gällde väl f.ö. inte min blogg om nationaldagen utan den blogg där strutsen var med: den som handlade om dig och Fullerö-debatten. Synd att du inte utvecklar tanken om de många myterna. Ännu mer synd att du inte diskuterar sakfrågan.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: