Filippa Reinfeldt svarar, eller…?

Filippa Reinfeldt har varit hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm under fem år, en period av stora och kontroversiella förändringar och skandaler som t.ex. klippet på Serafen. Hon betraktas dessutom som ”moderaternas ledande sjukvårdspolitiker”. Men under hela denna tid har hon systematiskt undvikit att tala med medierna i besvärliga frågor. För en tid sedan skrev därför fem mediechefer en debattartikel om detta i DN:

–          Att en ledande politiker vägrar prata med journalister är ett direkt hot mot demokratin.

Och nyligen undrade åter en av undertecknarna, Jonna Sima från ETC, i en artikel: ”Kan du svara nu Filippa?”

Sedan dess har Capio (ägt av det skandalomsusade Carema) vunnit den största vårdupphandlingen någonsin i Sverige och får därmed fortsätta driva S:t Görans sjukhus. Flera kritiker har menat att frågan om priset var överordnat kvaliteten vid upphandlingen. Till exempel sa Carola Lemne, vd för Praktikertjänst (ett av de företag som också först la anbud men sedan hoppade av) att man i princip ville ha ”dagens verksamhet fast billigare” och att kvaliteten endast värderas till cirka 3 procent medan priset avgör resten. Hon kallar det en renodlad ”prisuphandling”.

Vad jag vet har Filippa Reinfeldt ännu inte låtit varken ETC, Kommunalarbetaren eller Dagens Arena intervjua henne. Kanske kommer det aldrig ske. Men den 1 april medverkade hon i Agenda och intervjuades av Mats Knutsson. Det är en lika skicklig som skrämmande uppvisning i den alltmer typiska teflonstilen som så många politiker numera använder: ta inte intryck av forskning eller berörda människor, svara inte direkt på frågor, prata runt, se oberörd ut så länge som det går…

I ett reportage i programinslaget intervjuades en läkare i Botkyrka som upplevde att vården blivit mer orättvis, en bild som också bekräftades av material från myndigheten för vårdanalys.

Men dessa uppgifter gör som det verkar inte något som helst intryck på landstingsrådet. Hon är däremot ”bekymrad” över att vårdcentralen där läkaren arbetar plockat ut 3 miljoner i vinst ”utöver löner”. Hur man kan vara ”bekymrad” över något som man själv varit med om att göra möjligt är för mig lika svårförståeligt som när finansministern tidigare sa sig vara ”besvärad” av ökade klyftor.

Landstingsrådet ger inte heller något för myndighetens forskningsresultat. Istället hänvisar hon till en egen undersökning som hon låtit Karolinska institutets folkhälsoakademi utföra. Hon lovordar också de egna förändringarna av sjukvården: ”Vi har sett att det gett fantastiskt fina resultat!”

Praktikertjänst  menade att prisfrågan var helt överordnad vid Capios upphandling av S:t Göran. Olika oppositionspolitiker som t.ex. Dag Larsson (s) har kritiserat hemlighetsmakeriet och den korta handläggningstiden för att ta ställning till det omfattande anbudsmaterialet. Och DN berättar att Capio var så ovilliga att lämna ut information ända till några veckor innan anbudstiden skulle gå ut så att avtalet höll på att inte bli av. Trots detta säger Filippa Reinfeldt utan att blinka att det handlat om kvalitet ”som varit avgörande” i den ”prisavdragsmodell” som man tillämpat.

”Men blir inte vården lidande av att spara 120 miljoner om året?” undrar Mats Knutsson. Inte alls menar landstingsrådet:

–          Capio har mycket bra beskrivit för oss hur man genom kvalitetsförbättringar som handlar om att minska antalet vårdskador, att förbättra tillgängligheten på akutmottagningen…… därutöver egna kvalitetsförbättringar, men också genom eget arbete sänka sina kostnader och därmed priset för stockholmarna…

När det gäller det faktum att Capio ägs av ett riskkapitalbolag hänvisar hon till att regeringen ska ”se över hur man kan motverka aggressiv skatteplanering”.

Knutsson undrar då: ”Varför har ni inte ställt sådana krav på Capio?” Detta undviker Filippa Reinfeldt att svara på genom att prata om något annat. För första gången under intervjun påpekar då Knutsson att hon inte har svarat på hans fråga. Filippa Reinfeldt svarar att ”Vi har ju inte ställt den typen av krav som går utöver svensk lagstiftning” men att en eventuell ny lag kanske kan komma under 2013.

Knutsson som nu fortsätter att tuffa till sig lite mot slutet av intervjun invänder:

–          Men fram till dess är det då ok att skattepengarna går till de här bolagen?

Naturligtvis svarar inte landstingsrådet JA på den frågan, utan istället:

Den här upphandlingen avviker ju inte på något sätt från någon annan upphandling utav verksamheter och då har vi valt att följa lagen om offentlig upphandling.”

Alltså:  vi gör inte något för att hindra riskkapitalbolagens grova skattesmitning eftersom vi följer de lagar som vi själva har stiftat.

Ack ja.

För övrigt – och mer uppiggande – ser jag att Lena Sommestad skrivit en bra artikel i Aftonbladet om vinsterna i välfärden, som bloggaren Annarkia ställer vettiga följdfrågor till.

intressant

Lämna en kommentar

1 kommentar

 1. Teflonstil var ordet, sa Bull!

  Och ja, lagar och regler = naturlagar, huggna i sten, åtminstone i den moderata världen.

  Jag blir alltid lika förundrad när en reporter låter en politiker komma undan med att ”vi följer lagen”. Borde inte den självklara fortsättningen vara att ifrågasätta lagens konsekvenser och ställa politikern till svars för den aktuella lagen?

  Håller med om att Lena S skriver bra i sitt inlägg, dessvärre inte alls självklara åsikter om man surfar runt bland s-bloggarna. Suck!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: