Torgmöte: STOP för ockerhyror

På lördagen 31 mars ordnade Occupy Uppsala ett protestmöte mot de extrema och orättfärdiga hyreshöjningar som genomförts och är på gång i olika områden i Uppsala. Jag har skrivit om bakgrunden i en tidigare artikel.

Irene Molina, forskare vid kulturgeografiska institutionen vid Uppsala universitet, höll två bra anföranden som förklarade bakgrunden och erfarenheterna från dessa omvandlingar av miljonprogramsområdena. En av de boende i Gränby: Juan Lagos pratade och Kamil och jag från Occupy. De flesta av de som samlades till torgmötet var boende i Gränby. De isande vindarna gjorde det svårt att få ett större antal människor att stanna kvar någon längre stund på torget. Men de församlade uttryckte en gemensam förhoppning om att vi ska fortsätta.

Vår aktion på torget uppmärksammades av UNT och Radio Uppland. Tyvärr var inte artikeln i UNT helt korrekt. Till exempel står det att Irene Molina sa att problemen beror på ”privatiseringen och regleringen av bostadsmarknaden”, avregleringen borde det stått.

Reportern från Radio Uppland undrade om vi trodde att protesten skulle hjälpa. Ett svar på detta gav Irene Molina när hon berättade att forskning från bostadsområden i Stockholm visar att när hyresgästerna har gått emot bostadsbolaget så har de också fått bättre villkor.

Vi delade också ut ett flygblad med den här texten:

NEJ TILL OCKERHYROR!

I Uppsala pågår stamrenoveringar i en stor del av hyreslägenheterna. Underhållet har eftersatts i många år. Bland annat därför är behovet av renoveringar stort. Men de omfattande och dyra renoveringar som genomförts i Kvarngärdet och är på gång bland annat i Gränby drabbar hyresgästerna hårt. Inflytandet för de boende har också varit litet vid renoveringarna t.ex. när det gäller rätten att själv välja standard och tillbehör. För många är hyran den största utgiften varje månad. När stamrenoveringar blir lyxrenoveringar och ger höjda hyror på 45 – 60 procent blir det mycket tungt för många. Vart ska de som inte har råd ta vägen? Detta är inte rimligt!

I t.ex. Kvarngärdet har man misskött underhållet och låtit lägenheter förfalla under många år. Istället för att lyxrenovera för att tjäna stora pengar borde man se mycket av de renoveringar som nu sker som rent obligatoriskt underhåll. Om man gör renoveringar som ska hålla i femtio år borde istället kostnaderna slås ut på lång tid för hyresgästerna. Uppsalahem och andra företag borde kunna hantera lån under lång tid till låg kostnad för att klara av det här problemet.

Det borde också vara en sak för staten att ta tag i dessa problem för allmännyttan och hyresrätterna. Renoveringar av villor subventioneras genom Rotavdraget men för hyresrätter finns inte något sådant stöd. Är det rimligt?

En bra sak är att man gör bostäderna mer energibesparande när man stamrenoverar. Och energibesparingar leder till minskade driftskostnader på sikt. Då är det inte rimligt att lägga hela kostnaden för den investeringen på de hyresgäster som just nu bor i lägenheterna. Kostnaden borde istället skrivas av under en längre tid.

Fastighetsbolag som Rikshem borde ta sitt ansvar mot hyresgästerna. Politiker och beslutsfattare måste ingripa och stoppa de orimliga och orättvisa hyreshöjningarna.

STOPPA LYXRENOVERINGARNA!

OCCUPY UPPSALA

intressant

bloggat: Svensson

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. steam1912

     /  1 april, 2012

    Bra initativ!

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: