När predikstolen kollapsar

Av Göran Kärrman

För en tid sedan skrev Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund ett debattinlägg  där han menade att det var bristen på kristen moral som låg bakom skuldkrisen.

Man kan nästa säkert utgå från att han har fel. Är det inte sannolikt att en stor del av till exempel det italienska, spanska, portugisiska och irländska bank-, industri- och politikertopparna trängdes i porten till någon av de katolska helgedomarna?!

Härifrån vårt eget avlånga land kommer vi ihåg hur topparna i försäkringsbolaget Skandia trixade och dribblade på alla tänkbara sätt för att sko sig och de sina och låta försäkringstagarna betala. Inte heller har vi glömt att var och varannan av dessa snyltare var Missionsförbundare, kanske t o m kompisar till Hägglund.
På senare tid har också de allt annat än ”kristet moraliska” metoder som används i Hägglunds eget parti nått dagens ljus. Striden om Göran Hägglunds post, mellan honom och Mats Odell, har blivit allt bittrare, särskilt som det ser ut som om Odells uppbackare, anförda av den kristna högerorganisationen Livets Ord, ser ut att förlora slaget. Först avslöjades att Hägglunds egen stabschef skrivit anonyma kommentarer på nätet där han i inte alltför snälla ordalag kritiserat olika Odell-sympatisörer. ”Odellarna”  blev förstås oerhört moraliskt indignerade och indignationen varade ända tills det visade sig att man själva, anonymt såklart, drivit sidan avga-hagglund.nu och det blev förstås inte mindre smaskigt av att kampanjen letts av den högerkristna sekten Livets Ord i Uppsala. En sann bastion för den ”kristna moralen” kan man förmoda.
KD är det parti inom högerregeringen som ligger sämst till, med opinionssiffror som snarare ligger under än över 4-procentsspärren. Risken för att KD åker ur riksdagen är det största enskilda hotet mot en fortsatt högerregering efter 2014, även om socialdemokraternas historiskt låga siffror håller i sig.  Det enda sättet för de övriga regeringspartierna att rädda kvar regeringsmakten, om KD ser ut att ramla ur, blir då att likt gamar kasta sig över det döende lammet, för att rädda vad som kan räddas kan av KD:s riksdagsmandat.
Sannolikt utan mycket av kristen moral.

intressant

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: