Klimatkatastrofen – en minut på Rapport

Under en minut av TV1:s  Rapport måndagen den 21 november kan man höra Claes Elfsberg med sin svala röst läsa upp nyheten att:

Halten av växthusgaser i atmosfären nådde rekordnivåer i fjol och fortsätter att stiga. Det rapporterade FN:s väderbyrå WMO idag.”

Elfsberg hinner också säga att forskarna anser att detta främst beror på ökad användning av fossila bränslen, skogsskövling och ökad markanvändning.

Men det är alltså över på en minut. Bara som en glimt i nyhetsflödet. Att ökningen av halten av växthusgaser lett och leder till en uppvärmning av jordens medeltemperatur och förändrar klimatet på jorden ryms inte ens inom denna korta nyhetsnotis. Inte heller det faktum att detta ”rekord” innebär de högsta nivåerna i modern tid.

Samtidigt är det också så att detta skett trots att ekonomin saktat av.  Annars har det ju varit så att ekonomiska nedgångar (minskad tillväxt) tillfälligt lett till mindre utsläpp av växthusgaser.

Men istället för korta TV-notiser kan man  läsa WMO:s eget pressmeddelande.

Sternrapporten

En annan tyngre sak att läsa är Sternrapporten, som kom 2006. Den skrevs av den brittiske ekonomen Nicholas Stern på uppdrag av den dåvarande brittiske finansministern Gordon Brown (översatt till svenska av Naturvårdsverket).  På en stel och kylig ekonomprosa skriver man apropå åtgärder mot klimatkrisen:

Vinsterna av stränga och tidiga åtgärder överväger med marginal de ekonomiska kostnaderna av att inte agera.”

Läs gärna detta en gång till!

Men man skrev också mer konkret:

Klimatförändringarna kommer att påverka de grundläggande levnadsförhållandena för människorna världen runt – tillgång till vatten, matproduktion, hälsa och miljö. Hundratals miljoner människor kan komma att utsättas för hungersnöd, vattenbrist och översvämningar när jorden blir varmare.”

Liksom att:

Om vi inte vidtar åtgärder för att minska utsläppen, kan koncentrationen av växthusgaser i atmosfären ha fördubblats från den förindustriella nivån redan 2035, vilket med stor sannolikhet medför en global medeltemperaturökning på mer än 2 grader Celsius.”

Just denna ökning på två grader är den som så många bedömare och makthavare sett som en sorts gräns, något som vi inte bör överskrida. Nu är det ju så att även en ökning med två grader enligt många forskare kommer att få stora konsekvenser. Men nu rusar vi alltså dessutom vidare.

Och detta behandlas alltså bara som en notis värd en minut på Rapport.

Det 17:e klimattoppmötet i Durban

Om några dagar börjar det 17:e klimattoppmötet i Durban, Sydafrika.  Kan man förvänta sig att det kommer fattas kloka och djärva beslut där  för att avvärja klimatkatastrofen? Nej, det mesta tyder nog inte på det. Istället är det nog, som OCCUPY COP17 skriver att:

“…samma människor som är ansvariga för den globala finanskrisen (är) beredda att ta kontrollen över vår atmosfär, land, skogar, berg och vattenvägar. De vill institutionalisera utsläppshandeln som kommer ge miljarder dollar till en liten elit, medan de stjäl land och resurser från de många.”

Därför organiseras det protester vid sidan av och mot etablisemangets styrning av  toppmöte om klimatet. De protesterande hänvisar också som en alternativ plattform till The Peoples Agreement of Cochabamba, som antogs i Bolivia.

Kommer vi att få se något om detta på de svenska TV-nyheterna?

intressant

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: