Orkade du följa partiledardebatten på TV igår? Själv orkade jag en timme innan jag fick nog.
Två saker som fastnade i mitt huvud var vad som händer med välfärden och vad som faktiskt är vanliga löner.
Regeringen ger mindre i generella statsbidrag till kommuner och regioner än vad SKR anser att det skulle behövas för att de inte ska ”behöva vidta åtgärder för en budget i balans”, alltså skära i verksamheterna. Ändå sa Åkesson och kompani hela tiden att de inte alls ger för lite i förhållande till vad som behövs för att upprätthålla nuvarande (också otillfredsställande) nivå.
Framtiden lär visa vem som har rätt. Och jag tror inte vi kommer bli glada den här gången heller.
Ett sätt att få in mer pengar till staten och fördela dem till kommunerna och regionerna föreslogs från s, v och mp. Ifall man inte skulle räkna upp brytpunkten för att betala statlig skatt (de flesta av oss betalar ju bara kommunal skatt) till 51 200 kr/månad så skulle staten få in 13 miljarder.
Men detta förslag eller uppfattningen att regeringen istället prioriterar skattesänkningar för högavlönade gjorde alla på den brunblåa kanten mycket upprörda.
Johan Pehrson sa att förslaget om att inte räkna upp brytpunkten skulle drabba poliser, barnmorskor och lärare ”med lång tid i yrket” (jag återkommer till det lilla tillägget längre ner).
Kristersson sa i upprörd ton att ”det är en helt felaktig beskrivning, helt felaktig!” Istället menade han att poliser och barnmorskor med förslaget från s, v och mp skulle få 1000 kr mer i skatt varje månad. Och med darr på stämman tillade han: ”I tider av stigande priser så behöver människorna dom pengarna själva för att övervintra riktigt bistra tider”.
Därför funderade jag på vad ”vanligt folk” – sådana som Pehrson och Kristersson nämnde: poliser, barnmorskor och lärare – egentligen tjänar. Ligger de verkligen på löner kring 50 000 i månaden?
Jag kollade hos statistiska centralbyrån (SCB).
Medellönen eller genomsnittslönen i Sverige är 37 100 kronor i månaden före skatt. Men intressantare är nog medianlönen, alltså den mittersta lönen om man sorterar från de lägsta till de högsta lönerna. Den är 33 200 kr i månaden.
Genomsnittslönen för poliser är 37 200. Men som du kan se på diagrammet från SCB så ligger inte någon i närheten av de nivåer som krävs för att betala statlig skatt:
När det gäller lärare så finns det olika kategorier. Lägst ligger förskollärare med en snittlön på 33 100 och ingen som ligger över 35 000. Gymnasielärare har en snittlön på 39 500 och de som tjänar mest ligger på 41 800. Alltså inte heller i närheten av att behöva betala statlig skatt.
Hur är det då med barnmorskor? Jo deras snittlön är 43 300. Och här finns det faktiskt några som kommer upp i löner kring 50 000. Det är kanske de som Pehrson avser med ”lång tid i yrket”? Men det är alltså inte de flesta, ens bland barnmorskorna.
De allra flesta kommer med Kristerssons ord få ”övervintra bistra tider” utan skattelättnader. Dessa går till en mindre grupp. Och det stöd till välfärden som de flesta av oss skulle behöva genom en skattemässig omfördelning, det uteblir.
Det här att skjuta fram några ”vanliga” yrkesgrupper som de flesta kan identifiera sig med är ett vanligt grepp i politiken, från såväl höger som vänster. När det används från högersidan så handlar det nästan alltid om att slippa betala skatt. Och sällan stämmer det med verkligheten. Men det är trots allt lite svårare även för högerfolk att försvara de riktigt rikas inkomster (som ju mest kommer från kapital) och deras undslippande av skatt. Därför kör man istället fram en lärare eller en barnmorska.
Då inställer sig nästa fråga. Är det så att Kristersson medvetet ljuger när han skjuter vissa yrkesgrupper framför sig för att till varje pris motverka skatteuttag? Eller lever han i den sorts okunnighet om skillnader som rika och gynnade människor ofta gör?
Men oavsett vilket: gå inte på bluffen.
Ingela Ekrelius
/ 12 december, 2022Bra koll! Tack för det! Ska du dela på fb?
GillaGilla
anders fraurud
/ 13 december, 2022Tack Ingela. Du får gärna dela vidare.
GillaGilla
Johan Torgå
/ 13 december, 2022Mycket bra och klargörande. En fråga. Har jag förstått det rätt att de regeringen tänker göra är att flytta brytgränsen för statlig skatt? De13 miljarderna kommer alltså från de som p.g.a. slipper betala stadig skatt?
GillaGilla
anders fraurud
/ 13 december, 2022Tack!
Brytgränsen för att betala statlig skatt förskjuts uppåt med inflationen. Det innebär att färre får betala statlig inkomstskatt. Det innebär också att alla de som ligger över gränsen får betala mindre skatt.
Men det går att besluta om att inte göra denna uppjustering. Det föreslår s, v och mp.
Staten skulle få in 13 miljarder mer genom att behålla den nuvarande gränsen.
Se för längre förklaring: https://www.vansterpartiet.se/nyheter/vad-ar-sant-och-falskt-om-statliga-inkomstskatten/
GillaGilla