Veckans Affärer om miljardärer

Alla vet att Veckans Affärer inte kan beskyllas för att vara ”vänstervriden”. Ändå är det inte sällan som denna tidning innehåller intressant information även för socialister. Sådan information som kan bidra till att ifrågasätta fördelningen av rikedomen. Till exempel när man även detta år publicerar listan över Sveriges miljardärerrika

Antalet miljardärer ökade i år med 22 stycken, de är som VA skriver ”fler och rikare än någonsin”. De är i år 178 stycken. Tillsammans äger de 2076 miljarder kronor. För att få en idé om hur mycket det är så kan man jämföra med den svenska statsbudgeten för 2017 som ligger på 972 miljarder. Tillsammans äger alltså 178 personer mer än dubbelt så mycket som hela den svenska statsbudgeten.

VA förklarar den kraftiga ökningen av förmögenheterna för de allra rikaste med att börsen gått upp så kraftigt.

Vilka är då dessa människor. Jo, enligt VA: ”Handlare, fastighetsägare, arvtagare, finansmän – och allt fler techentreprenörer”. I huvudsak män.

Några som fattas i listan är faktiskt Wallenbergarna. Det beror inte på att de slutat vara en mäktig finansfamilj. Familjen Wallenberg upprätthåller sin kända men oftast diskreta makt via ett system med stiftelser som via starka A-aktier kontrollerar investmentbolaget Investor. Tydligen gör detta att deras pengar inte syns på samma sätt, trots att alla känner till deras makt. Kanske finns det också andra som – på liknande sätt –  inte syns på listan.

Men ändå sätter denna lista saker i perspektiv. Om 178 personer äger mer än dubbelt så mycket som hela den svenska statsbudgeten för 2017 så är det ju svårt att inte undra ifall en del av deras pengar skulle kunna få göra nytta inom ramen för statsbudgeten. Eller finns det några starka argument för att de borde få behålla allt för sig själva så att vi nästa år kommer konstatera att de är ännu fler och ännu rikare?

Intressant?

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: